Selecteer een pagina

‘Dikke. Pret. Bonanza.’ Zo heet de nieuwe roman van getogen Moergestelnaar Jos Creusen die eind januari uitkwam bij Uitgeverij Aspekt. De auteur is op zaterdag 8 februari van 13.00 tot 16.00u bij Novy, Rootven 10, Moergestel om er zich bij een ‘meet & greet’ het hemd van het lijf te laten vragen. Tevens signeert hij zijn boek voor geïnteresseerde kopers.

‘Dikke. Pret. Bonanza.’ is een autobiografische roman vol ‘mul’ Brabants klapzand. De auteur verhaalt van zijn jeugd in Moergestel. Hij haalt herinneringen op over zijn kindertijd in volkswijk ’t Jap, zijn jaren op lagere jongensschool Sint-Jozef aan de Bosstraat, zijn kerkbezoeken aan Sint-Jans-Onthoofding, zijn wedervaren bij Rakkers, Windlopers en Audacia, zijn vrjwilligerswerk in het Trefcentrum, ….. Markante dorpsfiguren, dorpskroegen en dorpswinkels komen voorbij, evenals de jaarlijkse kermis, carnaval en dorpspolitiek. Een cruciale rol speelt zijn Vlaamse opa, die in 1914 ‘d’n Grooten Oorlog’ ontvluchtte naar ‘neutraal’ Nederland, veilig onderdak vond in De Rosephoeve in Oisterwijk en zich uiteindelijk vestigde in ’t Jap in Moergestel om er bij de Avang schoenfabriek in ‘d’n Bokkenhoek’ te gaan werken.

Sjefke d’n Bels
In de Eerste Wereldoorlog was hij één van de miljoen Belgen die vluchtten naar zes miljoen inwoners tellend Nederland. Maar liefst 1500 Vlaamse oorlogsvluchtelingen belandden in 3800 zielen tellend Oisterwijk. De meesten keerden al snel terug, maar Sjefke bleef, samen met een deel van zijn familie, en stichtte een kroostrijk gezin. Velen kenden hem als ‘Sjefke d’n Bels’, weinigen onder zijn echte naam Victor Jozef van Herck. Dat zijn opa levenslang analfabeet bleef, vormde kleinzoon Jos in zijn engagement en bepaalde zijn keuzes in studies en werk in onderwijs, journalistiek en taalwetenschap in Nederland en België. Getogen op ’t Jap woont de auteur al weer jaren aan ‘gene kant’ van het Mariakapelletje in de ‘K’nèènenbèèrg.

In zijn roman wisselt Jos zijn Nederlands geregeld af met ‘Gèèssels’ dat eenmaal zijn moerstaal is. Tevens zit zijn boek boordevol songteksten in meerdere talen met links naar YouTube. Hoe kan het anders? Naast auteur en taalkundige is Jos al ruim 40 jaar drijvende kracht achter de series GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk en haar voorlopers. Een uit de hand gelopen hobby die ontsproot uit het jongerencentrum in Moergestel en ontaardde in een gepassioneerde levensmissie. Een roman van Brabants klapzand waar ook veel muziek in zit dus. Dat maakt ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ tot een boek vol lees-, luister- én kijkverdrijf.

Van KUT naar KUL
Jos Creusen (Tilburg, 1956) studeerde Letteren aan de KUT en was in vorige levens docent, journalist en expert (wetenschappelijk docent, onderzoeker, methode-ontwikkelaar, publicist, adviseur) in taal, onderwijs en migratie aan de KUL. Sinds eind jaren ‘70 organiseert hij concerten voor wie nog luisteren wil, waarbij artiesten en bezoekers op elkaars schoot kruipen.

Zijn roman ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ telt 530 bladzijden en kost €27,95. De auteur signeert zijn boek tijdens boekpresentaties, meet & greet-sessies en bij bestellingen via info@joscreusen.nl. Het boek is tevens te koop (of te bestellen) in alle boekwinkels en via webshops. De auteur geeft de komende maanden ook boekpresentaties in bibliotheken, boekhandels, theatertjes en bij u aan huis waarvoor u vrienden, buren en familie kan uitnodigen. Desgewenst brengt hij enkele muzikanten mee. Voor meer info zie auteurswebsite www.joscreusen.nl.